PÅ LÅNGTUR I VÅLÅDALEN

Många föräldrar hävdar bestämt att deras barn inte klarar annat än upp och ned i en pist. Men är det verkligen sant?

Med god fika och mycket choklad kan många barn också uppskatta en långtur på skidor i orörd vildmark. Om nu bara föräldrarna pallar.

Vi kommer upp på ett krön. En ensam fjällbjörk ståtar mellan granarna. Nävern har bänts ut i stora sjok, men därunder tycks ny näver växa fram. Snön ligger vårblöt och tung runt träden. Däremellan stora fläckar av barmark, blåbärsris – eller är det lingon – som spretar upp i luften. Det är varmt. Och veckan innan var det uppe i de jämtska fjällen ännu varmare. Det nyckfulla vädret som vi på grund av klimatförändringarna måste lära oss att leva med.

På andra sidan krönet väntar en utförslöpa, den första sedan vi några timmar tidigare började vår färd uppför fjället från Vålådalen.

  • Nu blir det utför, hojtar jag till grabben.
  • Om det blir utför kommer jag på direkten, hojtar han tillbaka.
  • Men det kommer förmodligen en uppförsbacke efter det.
  • I så fall vänder jag tillbaka till Vålådalen, säger han och skrattar

Min son älskar när det går utför, ändå är han inte så förtjust i utförsåkning på alpinskidor. Han går hellre på tur och svishar nerför på längdskidor.

Nedanför utförslöpan väntar en fors. Isen har börjat brytas sönder, vattenvirvlarna studsar ner. En brygga av is och snö bär fortfarande över forsen.

  • Ouahh, vad häftigt, utbrister Moltas när han glider över snötungan.

Den rödkryssade leden upp mot Lunndörrstugan sträcker sig över mjuka kullar där snön mer eller mindre har försvunnit. Nya skidspår går istället längs med forsen. Det där ljudet från häftigt rinnande vatten – action och lugn och ro på samma gång.

Så kommer då den utlovade backen och det bär uppför på nytt. Mellan träden studsar forsen brant ner i en ravin.

  • Det är fint här, säger Moltas mer som för sig själv.
  • Och pappa, du vet, jag ger mig aldrig. Jag märker det när vi spelar fotboll på rasterna också. Jag ger mig inte!

Han ligger först. Stretar på. Uppe på nästa krön stannar han till.

  • Jag ser stugorna!

Lunndörrstugan ligger vackert vid ingången till Anarisfjällen. En sjö, bastu och vinterbad i vak. Inbjudande.

  • Pappa, det känns som ett annat land här uppe, för det är så annorlunda allting, naturen och så.

Det är sista helgen STF:s stugor håller öppet för vinter- och vårsäsongen. Mycket folk, Vi är sist uppe. Klockan är åtta. Vi får plats i överslafarna i ett rum med två damer. Moltas lägger sig och läser. Jag drar ner till bastun och avslutar med ett vinterbad innan jag fixar kvällsmat i ett dunkelt kök.

Nästa morgon lyser solen från en klarblå himmel. Efter frukosten dyker tre barn upp på uteplatsen och spelar kort, käkar choklad och dricker läsk. Det är redan varmt ute.

  • Är choklad och läsk det bästa med att gå på tur, undrar jag.
  • JA! svarar de unisont.
  • Men det är också roligt när man sover i tält eller stuga, säger Kerstin Halldorf.
  • Åka skidor då?
  • Ja, man får vara ute i naturen, slipper sitta inne, säger kompisen Alice Spång.
  • Jag tycker det är vackert i naturen, säger Frank Halldorf, lillebror till Kerstin,

Barnen är uppe över helgen med Franks och Kerstins föräldrar, Måns och Kristina Halldorf. Annars bor de i Östersund. Åtminstone en sådan här långtur om året försöker föräldrarna få till med barnen.

  • I vår bekantskapskrets är det lite blandat hur ”på” barnen är, berättar Kristina Halldorf. Vi får nog kämpa en del med våra barn. Igår drog vi tjejerna i rep de sista fem kilometerna och lillgrabben tog vi i pulkan.

De gör sig redo för att fara iväg. Alla barn och hunden är på plats. De ska skida nedför tillbaka mot Vålådalen.

Vi är också färdiga för avfärd. Ska fortsätter västerut genom vildmarken till Vålåstugorna. Snön har försvunnit stora delar av leden. Vi zickzackar oss fram över de snöfält som finns kvar.

Det är kämpigt.

Dagen blir lång.

Men grabben ger sig aldrig.

FAKTA VÅLÅDALEN

  1. Förbindelse med nattåg till Undersåker och vidare med buss/taxi till Vålådalen som du bokar på SJ:s hemsida. Pris från 1429 kr Göteborg-Vålådalen enkel i liggvagn, en vuxen och ett barn, avgång Göteborg 19.29, ankomst Vålådalen 10.05. Från Stockholm går nattåget 22.39 och kostar från 1110 kr. Att tura Vålådalsfyrkanten från Vålådalen via STF:s fjällstugor Lunndörren, Vålåstugan och Stensdalen åt endera hållet kräver 3 övernattningar och fyra skiddagar på 12-16 km per dag, totalt 55 km. Terrängen är varierande och bitvis ganska krävande. Stugorna hade 2022 öppet mellan 25 februari och 24 april, pris 675 kr/natt för 1 vuxen och 1 barn, medlemmar i STF,
  2. Bäst med turåkning enligt Moltas, 11 år: 1. Fika. 2. Offpist i skogen. 3. Nerförsbackar. Bäst med turåkning enligt skribenten: 1. Att se ens barn ta sig fram per egen maskin på snö i vildmarken. 2. Fikastunder. 3. Äventyret.
  3. STF.s fjällstugor är välutrustade med mat och för övernattning. Egentligen klarar man sig bra med att ta med sig mat och dricka för färden. Några tips: – Turar man med mindre barn är det lämpligt att ta med pulka så att barnet kan åka med om det tröttnar på att skida. Pulka är också bra om man vill ta med egen mat då det blir tungt att bära allt i ryggsäck. Låt barnet styra färdens takt så ha alltid gott om tid. Uppmuntra med mycket fika och godsaker! – Ur säkerhetssynpunkt är det bra att ha med sovsäck, liggunderlag och vindsäck. Alltid kompass och papperskarta. Liggunderlag,vindsäck, skidutrustning och pulka finns att hyra på Vålådalens turiststation, förboka på sporten@valadalen.se. Det mesta i utrustningsväg kan du också hyra på Åreföretaget Outdoor Buddies som levererar utrustningen till Vålådalen, www.outdoorbuddies.se. – Ta med torkat äkta gräddpulver, finns på Naturkompaniet. Gör varje maträtt godare och förgyller kaffet. Och man behöver fett och energi på fjället!